Brunel Estate Landscape: The essence of Michael Brown

Close up black and white photograph of brick steps at the Brunel Estate

In this guest post, Colin Moore, CMLI, provides some insight into the Michael Brown landscape at the London W2 Brunel Estate. Colin is a Chartered Landscape Architect and Urban Designer who worked as a Clerk of Works for Michael Brown Partnership for a year in 1973-4 and subsequently part-time for 2 years while studying for the MA in Landscape Design at Sheffield University. The Michael Brown archive is part of the Landscape Institute archive which is housed at The MERL, and Colin is currently secretary of FOLAR, the Friends of the Landscape Archive.

The 2019 FOLAR Annual Symposium is Landscape and Children: Design for Children’s Play and includes a presentation on Michael Brown’s work with children by Dr Luca Csepely-Knorr and Dr Amber Roberts of Manchester Metropolitan University. There will be an exhibition of drawings including some from Michael Brown’s collection accompanying the symposium. It will be held on 16 March 2019 at The MERL. For the detailed programme and how to book see the FOLAR website.

Photograph of children playing on a grassy area at the Brunel Estate in around 1974
Approx 1974 © LI/MERL

The Brunel Estate landscape perfectly illustrates Michael Brown Partnership’s mastery of the design and detail of landscape brickwork. It also illustrates his expertise at manipulating landform and levels to create interlinked enclosed spaces within the landscape.

Plan drawing of the Brunel Estate showing location of trees and buildings
Approx 1970 © LI/MERL

The Brunel council housing estate was completed by 1974 and is typical of its time. It includes a tower block, 4 and 5 storey slab blocks with 2 and 3 storey terraces, totalling 418 homes with extensive landscaped areas between the buildings. It is a triangular site located west of Paddington station, with Westbourne Park Underground Station at the north-west corner. The north-east boundary is a transport corridor barrier comprising overground Underground lines, main railway lines to/from Paddington, the Westway and Grand Union Canal

The landscape has generally survived very well with a high standard of maintenance. One play area has been replaced, the trees have been thinned, seats and benches replaced and some of the details modified (e.g. around the trees). The larger play area for older children is still there.

Aerial view of children playing on the multi-level brick surfaces and slide at the Brunel Estate play area
1974 © Colin Moore

It would not be possible to create such a playground now because of increased concerns about safety. In the early 1970s impact absorbing surfaces were just becoming available, in the form of tiles (like carpet tiles and of a similar thickness!). It wasn’t until the late 1970s that jointless impact absorbing surfaces became available. The original design has been modified in an attempt to improve safety by removing the foot holds, step irons and hand-hold posts that enabled children to climb the brickwork from the bottom to the top of the slide, and by replacing the open handrails with closed ones (and adding some more). Arguably, such modifications may have made it more dangerous because playing on the railings (rather than swinging through them) reduces safety by increasing the fall height.

A block of flats on the Brunel Estate in 1974
1974 © Colin Moore

In the early 1970s semi-mature trees were becoming available for planting but few designers were specifying them. On projects where vandalism was likely to be high Michael Brown used predominantly semi-mature trees. The quality of trees was poor compared to now, but most of them survived well and grew well (the dead one on the extreme right of the photo above was replaced under guarantee).

Large trees and blocks of flats around the main entrance to the Brunel Estate, in 2017
2017 © Colin Moore. The main entrance to the estate from the south.
Sunken brick-paved square surrounded by large trees on the Brunel Estate in 2017
2017 © Colin Moore

The above photograph was taken from the square area (surrounded by brick slopes) in the middle of the bottom of the plan below, looking towards the left to the treed grass area. The plan is not the as-built or construction drawing as demonstrated by the steps to the right of the photograph where the plan shows a ramp. However, the drawing is detailed in showing detail references (in circles), levels, ramps, steps, brick slopes, paving materials, contours on the grass areas, tree positions (squares variously shaded to denote the size of tree). Interestingly it is all drawn freehand without a straight edge (just using millimetre gridded paper beneath the tracing paper to ensure accuracy of the drawing).

Hand drawn plan of an area of the Brunel Estate, around 1972
Approx 1972 © LI/MERL

Michael Brown Partnership developed a comprehensive range of standard details which were used for many of the elements of many projects. The brick detailing (particularly the brick slopes) became the practice’s trademark, enabling Michael’s schemes to be easily recognised. This identity was reinforced by the limited pallet of favoured plants (predominantly Platanus x hispanica, Robinia pseudoacacia, Rhus glabra/typhina, Amelanchier canadensis, Vinca minor, Hypericum calycinum).

The repeated use of standard details also enabled continuous improvement from experience as well as modification for particular circumstances and increasing complexity in the detail.

The standard detail drawing below shows axonometric and plan drawings of different edge details for two different steps designs; ie edge details of brick slope (ref 9224) or wall (ref 9301) or edge slopping with nosings (ref 9300); for brick steps and steps with brick risers and slab treads.

Axonometric and plan drawings of step designs for the Brunel Estate, around 1972
Approx 1972 © LI/MERL
Cross section drawing of a flight of steps for the Brunel Estate, around 1972
Approx 1972 © LI/MERL

Increasing complexity is evident in the above project specific detail for Brunel Estate which shows cross sections across and up a flight of steps of varying tread lengths (normally unacceptable) and an axonometric to show a junction…  But the next photo shows it as-built.

Close up of curving flight of brick steps at Brunel Estate in 1974
1974 © Colin Moore

In his article in Landscape Design (August 1974, vol. 107, pp. 34-36) Michael described this play area as “… sunken below the general grass level to reinforce enclosure to the space, minimise wear on grass areas where these are adjacent and reduce noise nuisance. The battered slopes and changes of level nevertheless enable the children to reach the grass areas whilst still being reasonably under control without the need for any fence or barrier”.

Mult-level brick-surfaced play area at Brunel Estate, around 1974
Approx 1974 © LI/MERL
Black and white photograph of children playing around a slide at the Brunel Estate in 1974
1974 © Colin Moore

This play area for younger children was originally beside a One O’clock Club. It has been replaced with a new play area, including substantially filling it to the level of the top of the  head of the child on the slide. But, as shown in the photograph below, the brick slopes above that level to the rear and right of the photograph were retained and, where the steps and slide were removed, remodelled with matching brickwork to marry in to the original slopes. A bowtop railing has been added around the area.

Photograph of soft-surfaced children's playing area on the Brunel Estate in 2017
2017 © Colin Moore

Find out more about Michael Brown

We would like to hear from you, particularly if you had/have any connection with the Brunel Estate or Michael Brown. Please contact us!

Why not sign up to our newsletter?

Use the form below to select the newsletters you would like to receive!





Share This Post :

2 thoughts on “Brunel Estate Landscape: The essence of Michael Brown”

  1. Excellent details. I had copies of many of his detail drawings and used them on some my projects. Imitation is the sincerest form of flattery, as they say!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Visit us

    Visit Us

    The Museum reopened in October 2016, following a major redevelopment, supported by the Heritage Lottery Fund.

    Free Admission

    The Museum of English Rural Life

    University of Reading

    Redlands Road

    Reading

    RG1 5EX

    Plan my visit